Door de economische crisis kan het betalen van de rekeningen best wel eens een probleem zijn. Lukt het je niet meer om de belastingen en premies te betalen, dan moet je goed opletten. Je moet dit namelijk melden aan de Belastingdienst, UWV en het (bedrijfs)pensioenfonds. Hoe werkt dit?

Bestuurdersaansprakelijkheid

Er geldt een hoofdelijke aansprakelijkheid voor bestuurders voor het afdragen van de BTW, loonbelasting, sociale premies en de verplichte bijdrage aan het (bedrijfs)pensioenfonds. Deze mogelijke aansprakelijkheid geldt in principe alleen voor rechtspersonen zoals een nv of bv.

De Belastingdienst kan zowel aankloppen bij de statutaire bestuurder als bij de feitelijke bestuurders. Bij de statutaire bestuurder gaat het om de bestuurder die is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De persoon die wel het beleid bepaalt, maar formeel niet de bestuurder is, is de feitelijke bestuurder. Voor de aansprakelijkheid maakt dat dus niet uit.

 Onbehoorlijk bestuur

De meldingsplicht geldt voor iedere bestuurder van de onderneming. Hierdoor is er ook sprake van hoofdelijke aansprakelijkheid. De Belastingdienst heeft daardoor de mogelijkheid om iedere bestuurder aan te spreken.

Voldoen de bestuurders niet aan de meldingsplicht, dan bestaat het wettelijke vermoeden dat het niet betalen van de belastingen en premies te wijten is aan de bestuurders. Dit zou dan het gevolg zijn van kennelijk onbehoorlijk bestuur. De bestuurder die vindt dat het niet aan hem te wijten is, zal dat moeten bewijzen. Lukt dat niet, dan zijn gewoon alle bestuurders hoofdelijk aansprakelijk.

Melden betalingsonmacht

Hoe moet je de betalingsonmacht melden? Op de website van de Belastingdienst kun je formulieren (pdf) vinden voor het melden van de eventuele betalingsonmacht. Je moet de betalingsonmacht melden binnen twee weken na het tijdstip waarop je de belasting had moeten betalen.

Uiteraard moet je het wel melden aan alle betrokken instanties dus Belastingdienst, UWV en (bedrijfs)pensioenfonds. Deze melding geldt dan ook voor alle volgende aangiften. Kun je echter op een gegeven moment toch weer de belasting en premies betalen, dan moet je een nieuwe melding doen als je daarna weer betalingsproblemen krijgt.

Naar de rechter

Voorkom dus deze aansprakelijkheid door het tijdig melden van betalingsonmacht. Stelt de Belastingdienst je als bestuurder toch aansprakelijk, dan kun je dat natuurlijk altijd aanvechten bij de rechter. Het is dan aan de rechter om te bepalen of de aansprakelijkheid terecht was.

Belastingtip: Dit artikel is geschreven door de redactie van Fiscaal Rendement. Meer tips en fiscaal nieuws vind je op www.rendement.nl/fiscaal

Lees ook

Belastingtip: Fiscus kan soms terugkomen op de aanslag

Aansprakelijkheid bestuurder bij faillissement bv

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl